Ο Hλίας Σκουλάς, Chef Patron του Food Mafia, κατεβάζει στο Athens Street Food Festival το θρυλικό pop up street food restaurant, το “Stay Hungry Bitch” και θα έχουμε την ευκαιρία -για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2014- να δοκιμάσουμε το πιο “cult” φαγητό του δρόμου που έχει εμφανισθεί ποτέ στην Ελλάδα!
Ο Ηλίας Σκουλάς είναι σε όλα του πληθωρικός. Μάγειρας μεγάλου μεγέθους –κυριολεκτικά και μεταφορικά- τολμηρός και στα όρια του εκκεντρικού, με λατρεία για το καλό φαγητό, που φαίνεται -μαζί με όλα τα υπόλοιπα- στα πιάτα του. Ο Ηλίας είναι ένας μάγειρας που έχει άποψη, ξέρει από καλά υλικά και δεν φοβάται να πειραματιστεί με τρόπους που ξενίζουν τον ελληνικό ουρανίσκο. Κι υπάρχουν πιάτα του που είναι πραγματικά μοναδικά. Εκτός από το αντικομφορμιστικό Food Mafia, το εστιατόριο που βελτίωσε τη γαστρονομική σκηνή της κοσμοπολίτικης Γλυφάδας, το καλοκαίρι του 2014 λειτούργησε στη Βουλιαγμένη ένα pop up street food restaurant με την παιχνιδιάρικη ομομασία "Stay Hungry Bitch", παραπέμποντας στα γκουρμέ food trucks που αλωνίζουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με καλές δόσεις από φαγητό του δρόμου, ένα τρολάρισμα στην υψηλή γαστρονομία! «Μου αρέσει ο αυτοσαρκασμός της κουζίνας, προσπαθώ να περάσω στο μενού μια δική μου γλώσσα. Είμαι culinary mind, δεν είμαι chef. Βαριέμαι τη συμβατική κουζίνα. Μου αρέσει η αλήτικη, αλλά αριστοκρατική, να βγαίνει η ροκιά στο μενού» μου έχει εκμυστηρευτεί o Ηλίας. Αν είχες επισκεφτεί την γκουρμέ καντίνα της Βουλιαγμένης, θα είχες διαπιστώσει τα λεγόμενά του χαζεύοντας το μενού, όπου τύλιγε τον μαύρο μπακαλιάρο σε τορτίγια, λανσάροντας την καρμπονάρα με νουντλς και miso, δηλώνοντας ότι: «Δεν είναι άλλη μια βαρετή καρμπονάρα».
ΠΗΓΗ: www.gremag.gr

Πιάτα όπως το Susi Lucy που ερχόταν πάνω σε μαύρο πλακάκι -βιετναμέζικα ρολά ρυζιού στον ατμό που κλείνουν μέσα τους φιλέτο φρέσκου τόνου, δυόσμο, αγγουράκι, φύκια, wasabi, φρέσκα μυρωδικά ραντισμένα με σουσάμι και μαυροκούκι- και το πληθωρικό Cubano, δεν τα βρίσκεις εύκολα και αν σταθείς τυχερός να στα κάνει στο Food Mafia, ορμάς με τα χέρια και γεύεσαι ηδονικά κάθε μπουκιά. Όταν έγλειφα τα δάχτυλά μου, τρώγοντας το πρώτο μου Cubano, έμαθα απο τον ίδιο και την ιστορία του.
«Το Cubano είναι ένα σάντουιτς που έχει καταγωγή από το Βαραδέρο της Κούβας» μου λέει. «Είναι κάτι σαν το σουβλάκι των Κουβανών. Γίνεται με το τοπικό τους έδεσμα, το οποίο είναι το μαγειρεμένο χοιρινό που λέγεται roba aliethe, που σημαίνει κουρελιασμένα ρούχα. Λιώνει εντελώς. Έγινε διάσημο στην Αμερική, γι αυτό και ο Anthony Bourdain, στην εκπομπή που έκανε -No Reservations- στο Σαν Φρανσίσκο, το χαρακτήρισε το Άγιο δισκοπότηρο του street food. Είναι η επιτομή της «γουρουνιάς», πιο βρόμικο δεν γίνεται. Έχει χοιρινό κρέας, double cheddar, double ham, πίκλες, τσίλι και ο Θεός βοηθός. To ψωμάκι που χρησιμοποιώ δεν περιέχει καθόλου γλουτένη, είναι μόνο σιτάρι. Αν θες να φας κάτι και να λέγεται βρόμικο, πρέπει να φας Cubano. Έφερα κάποτε ένα από το Σαν Φρανσίσκο. Δεν κατάφερα να το φάω όλο και το έβαλα στις αποσκευές για να το φέρω στην Ελλάδα. Με ένα τέτοιο τρώνε δύο άτομα, άρα ο τίτλος του «Stay hungry Bitch», στο οποίο έκανε πάταγο, μάλλον δεν ίσχυε! Κι η αλήθεια είναι ότι δεν έχει παραπονεθεί κανείς γι αυτό το σάντουιτς, παρόλο που είναι τεράστιο. Περισσότερο σε αφομοιώνει, παρά το τρως. Αν κάποιος το φάει ολόκληρο, γίνεται μέρος του."

Αναφορικά με το event, με δύο θεματικά τριήμερα (Ad Hog και Beef Revolution plus Foie Gras), ο Ηλίας μάς υπόσχεται ότι θα βρίσκεται στο περίπτερο του Stay Hungry Bitch και θα μας παρουσιάσει πιάτα όπως: Zapatistas Pork Tamales, Choripan (Hot Dog του Buenos Aires), τηγανιτές πατάτες με λιωμένο Foie Gras, καντονέζικο χοιρινό στα αγαπημένα του ψωμάκια ατμού BAO και τιμής ένεκεν το θηρίο που περιέγραψα παραπάνω (Cubano). Για το τριήμερο του Beef Revolution μενού, άφησε υπόνοιες ότι θα δώσει στο κοινό τη δυνατότητα να δοκιμάσει το περίφημο «The Burger» του Food Mafia, το -κατά το FnL Guide- καλύτερο ελληνικό burger. Κι όλα αυτά σε τιμές καντίνας στο… Mexico City!