Comfort & Street Food, η απενοχοποιημένη απλότητα

Έχει στα αλήθεια μεγάλο ενδιαφέρον αυτή η εμφανής στροφή των σεφ της πόλης, στην γευστική αμεσότητα. Οι ίδιοι προτείνουν όλο και συχνότερα πιάτα που διακρίνονται από μια αφοπλιστική νοστιμιά και εντυπωσιάζουν με την απλότητά τους χωρίς να ακροβατούν σε πολύπλοκες παρασκευές ή σε εικαστικές παρουσιάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εστιατόριο του Άρη Βεζενέ (φωτό κάτω) ο ίδιος πρωτοστάτησε στην τάση του comfort food πριν καν αυτή εκφραστεί, κατακτώντας το αθηναϊκό κοινό με γενναιόδωρα πιάτα εκρηκτικής νοστιμιάς. Κάθε χρόνο και καλύτερο το Vezene, κατά τι πιο ραφιναρισμένο πια και με ένα μενού που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτά των σπουδαιότερων μητροπολιτικών μπιστρό στην Ευρώπη, φέτος μας ενθουσίασε με πολλά πιάτα, μεταξύ των οποίων, τα θαυμάσια λινγκουΐνι με το αγελαδινό βούτυρο και τις λευκές τρούφες από την Δράμα. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η κουζίνα του Γιάννη Κοσμαδάκη στο Malconi`s ο οποίος υπηρέτησε συνειδητά το comfort φαγητό από το ξεκίνημά του. Παίζει την πίτσα στα δάχτυλα, η μαργαρίτα του είναι φανταστική ενώ τις προάλλες απολαύσαμε την torta, μια πίτα στον ξυλόφουρνο με bolognaise από σύγκλινο Μάνης και ποσέ αυγό.


Στο τερέν του comfort food κινείται δυνατά, αν και πιο έντεχνα, στο Tier et Tout και o Δημήτρης Σταμούδης. Αυτές τις μέρες ετοιμάζει το χειμερινό μενού στο εστιατόριο του Νέου Ψυχικού παρότι είχε προηγηθεί το άγριο λαυράκι με σταμναγκάθι, σπανάκι και yuzu από την καλοκαιρινή κολεξιόν που το ξεχωρίσαμε ως μια comfort σπεσιαλιτέ υψηλού επιπέδου. Μπορεί ο ethnic διάκοσμος να παραπλανεί αλλά το ανανεωμένο και πρεστιζάτο Malabar in House στο ξενοδοχείο The Margi της Αθηναϊκής Ριβιέρας, μετά το φετινό λανσάρισμα του γαστρονομικού The Patio, γίνεται πιο απλό, ενισχύοντας και αυτό τον comfort χαρακτήρα του. Ο Παναγιώτης Γιακαλής φουλάρει με την ενέργειά του το Malabar in House, το οποίο σερβίρει εκτός των άλλων, το άπαιχτο κριθαρώτο παντζαριού με ελαφριά κρέμα σκόρδου και σκουμπρί Χαλκιδικής αλλά και φανταστικές γαρίδες σωτέ με γλυκόξινη σάλτσα, πάνω σε τραγανό ρύζι μαγειρεμένο σε κακαβιά.


Ο Ηλίας Σκουλάς (φωτό πάνω) στο πληθωρικό Food Mafia, αφού πειραματίστηκε στην αρχή με πολλές τάσεις παράλληλα, τη χρονιά που διανύσαμε παγίωσε ευφυώς τον comfort χαρακτήρα με αρκετές δόσεις street food αφού είναι ο πρώτος που δεν δίστασε να το βάλει στις σάλες των εστιατορίων. Εξαιρετικό το The Burger με το χειροποίητο ψωμί πατάτας αλλά και το προκλητικό και πιο ανάλαφρο σπληνάντερο που έχουμε δοκιμάσει, μαριναρισμένο σε πιπεριές aji rocoto με fregola sarda. Το πανέμορφο Cinco επίσης έχει μια ισχυρή δόση καλοφτιαγμένου street και comfort food τα μεσημέρια ενώ το βράδυ διανθίζει με ασιατικές νότες το μενού του εστιατορίου και αξίζει κάποιος να το επισκεφτεί επίσης για την ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων του.

Διαβάστε περισσότερα στο www.fnl-guide.com