WFC: Τα πρότυπα της μάρκας επεκτείνονται στους όρους απασχόλησης των εργαζομένων στα δίκτυα;
Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί αναδημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου της Ναυτεμπορικής, στις 12 Φεβρουαρίου 2015
Τα εργασιακά ζητήματα αποτελούν τομέα αιχμής για το franchising, όπως φαίνεται από τις αντιδικίες που φθάνουν στα δικαστήρια και τη διαιτησία διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, όπου ειδικότερα αυτό το διάστημα η αγορά τελεί εν όψει νέου κύκλου διαπραγματεύσεων για την επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων franchise στο νέο ΕΣΠΑ.
Αναφορικά με τα εργασιακά θέματα και σε συνέχεια δημοσιεύματος της «N» (2/10/2014) με αφορμή την απόφαση του εθνικού συμβουλίου για τις εργασιακές σχέσεις στις ΗΠΑ -το οποίο έκρινε τη McDonald’s συνεργοδότη του προσωπικού που απασχολείται από τους franchisees της αλυσίδας έπειτα από 181 καταγγελίες για άδικες πρακτικές εργασίας που κατέθεσαν από το 2012 εργαζόμενοι της αλυσίδας- η διεθνής ομοσπονδία franchise World Franchise Council (WFC) προέβη σε διευκρινίσεις-συστάσεις.
Σύμφωνα με το WFC, υπάρχει διεθνώς μια αυξανόμενη επικριτική τάση γύρω από τα θέματα απασχόλησης στο franchising, η οποία στηρίζεται σε μια παρανόηση, καθώς ούτε οι ανεξάρτητοι δικαιοδόχοι, ούτε οι υπάλληλοί τους είναι εργαζόμενοι των franchisors. Οι ανεξάρτητοι ιδιοκτήτες franchise οικοδομούν και ελέγχουν τις δικές τους επιχειρήσεις.
Κάθε σύστημα franchise έχει πρότυπα που αφορούν το εμπορικό σήμα και τη διατήρηση της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών. Ωστόσο, τα πρότυπα της μάρκας δεν επεκτείνονται στους όρους και στις συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων των franchisee. Οι franchisees, και όχι οι franchisors τους, είναι αυτοί που δημιουργούν τις πρακτικές και τις πολιτικές απασχόλησης.
Οι franchisees διαχειρίζονται την καθημερινότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένου του ποιον θα προσλάβουν και ποιον θα απολύσουν, το ύψος των μισθών, τα επιδόματα, θέματα πειθαρχίας, τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας.

Σύμφωνα πάντα με την ηγεσία του WFC, εάν οι franchisors θεωρούνται από κοινού εργοδότες των εργαζομένων των franchisee, σημαίνει ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη διοίκηση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των δραστηριοτήτων των εργαζομένων σε θέσεις όπου ο franchisor δεν είναι παρών και αφαιρούν από τους franchisees το δικαίωμα να λειτουργούν ανεξάρτητα τις δικές τους επιχειρήσεις.
Αν οι franchisors θεωρούνταν από κοινού εργοδότες, οι συνέπειες για το franchising, τις θέσεις εργασίας και την οικονομία θα ήταν καταστροφικές, τονίζουν οι επιτελείς του WFC εξηγώντας ότι «κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε το επιχειρηματικό μοντέλο της δικαιόχρησης και θα διέλυε τη μακροχρόνια δομή των αντίστοιχων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των franchisors και των franchisees που συναλλάσσονται υπό την ιερότητα της ελευθερίας των συμβάσεων».
Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι μόνο στις ΗΠΑ απασχολούνται πάνω από 8 εκατ. εργαζόμενοι στις 800 χιλ. επιχειρήσεις franchise που λειτουργούν στην αγορά. Πολυπληθής είναι η αντίστοιχη αγορά στην Ευρώπη, ενώ πάνω από 100 χιλ. απασχολούνται στις ελληνικές επιχειρήσεις franchise.

Συνοψίζοντας τις συνέπειες από το παραπάνω σενάριο, σύμφωνα με το WFC αυτές είναι:
- Λιγότερες νέες επιχειρήσεις: Οι επιχειρηματίες στρέφονται στο franchising διότι τους παρέχει την ικανότητα να λειτουργούν ανεξάρτητα. Αν χαθεί αυτό, θα ανοίγουν λιγότερες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της δικαιόχρησης.
- Λιγότερες θέσεις εργασίας: Λιγότερες νέες επιχειρήσεις δικαιόχρησης σημαίνει λιγότερες νέες θέσεις εργασίας.
- Περισσότερες νέες επιχειρήσεις εταιρικής ιδιοκτησίας: Μεγάλα brands θα επιλέξουν να ανοίξουν περισσότερα εταιρικά καταστήματα αντί για καταστήματα franchise μειώνοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες στις τοπικές αγορές.
- Υπονόμευση μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να μετατραπούν σε εργαζόμενους.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον αυτή την περίοδο για επιχειρηματίες, συμβούλους και άλλους παράγοντες της αγοράς εστιάζεται στα ζητήματα χρηματοδότησης. Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014/2020, στελέχη του κλάδου προετοιμάζονται για τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων που πιθανόν θα δρομολογήσει την επανένταξη του franchise στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.