Νέα αναπτυξιακά projects στη φαρέτρα του έχει ο Συνεταιρισμός «ΘΕΣ γάλα» που μπαίνει στη δεύτερη φάση του στρατηγικού του σχεδιασμού, επιστρέφοντας με καινούργιες εκπλήξεις για την λιανική που άμεσα θα ανακοινώσει από την Θεσσαλονίκη, ενώ στο επενδυτικό πλάνο είναι και η τυποποίηση, σε δικές του εγκαταστάσεις, αρχικά γιαουρτιού και στη συνέχεια και τυροκομικών

Τις παραπάνω ανακοινώσεις έκανε από την Λάρισα ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Θανάσης Βακάλης, με την ευκαιρία διοργάνωσης της έκθεσης AgroThessaly και έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο του «αδελφού» αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣγη κ. Παναγιώτη Καλφούντζο.

Ανακοινώσεις για προϊόντα τυποποιημένα στις κατηγορίες των κηπευτικών και των δημητριακών έκανε και ο κ. Καλφούντζος καθώς το νεώτερο αδελφάκι, ο ΘΕΣγη, μεγαλώνει γρήγορα και είναι υπερδραστήριος.

Τα δύο «αδέλφια», όπως είπε ο κ. Βακάλης, ήδη συνεργάζονται αλλά και σχεδιάζουν κοινές δράσεις ενώ ο ΘΕΣγη εφοδιάζει με ζωοτροφές τις 47 φάρμες των αγελαδοτρόφων που είναι μέλη του ΘΕΣγάλα.


Ο ΘΕΣγάλα, συνεταιρισμός που άνοιξε δρόμους με καινοτόμες δράσεις στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 2011 και το 2013 λειτούργησε τα πρώτα ΑΤΜ γάλακτος στη Λάρισα. Το 2014 ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη και το 2015 έκανε το μεγάλο βήμα στην Αθήνα. Σήμερα έχει 63 ΑΤΜ γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, έχει ολοκληρώσει την μονάδα παστερίωσης ενώ προώθησε τις πωλήσεις και σε μικρά σημεία, όπου υπάρχει ζήτηση αλλά τα πληθυσμιακά κριτήρια δεν δικαιολογούν την δημιουργία ΑΤΜ (π.χ. Θέρμη, Περαία).

Σε αυτή την πρώτη πενταετία η ΘΕΣγάλα επένδυσε συνολικά 6 εκατ.ευρώ και έχει αποδείξει ότι η τεχνολογία πάει με την κτηνοτροφία και το σύγχρονο συνεταιριστικό κίνημα, όπως αποδεικνύεται στην καρδιά της επιχείρησης, στη Λάρισα και στο control room που ελέγχει όλα τα στάδια λειτουργίας.

Ο ΘΕΣγάλα, που ξεκίνησε με το φρέσκο αγελαδικό γάλα στα ΑΤΜ, σήμερα έχει 12 κωδικούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τυριά, γιαούρτι, επιδόρπια ενώ νέα προϊόντα, στην κατηγορία των επιδορπίων, θα προστεθούν στην γκάμα των προϊόντων.

Η ανάπτυξη φέρνει και αύξηση στις πωλήσεις, που στην εταιρική χρήση 2015-2016 ανήλθαν στα περίπου 26 εκατ. ευρώ, αν και οι επενδύσεις όπως και η μείωση τιμής γάλακτος ροκάνισαν τα αποτελέσματα με αποτέλεσμα να υπάρξουν περιορισμένες ζημίες κοντά 1 εκατ ευρώ. Ωστόσο, στη χρήση που τρέχει και λήγει τον Ιούνιο του 2017, ο κύκλος εργασιών θα έχει αύξηση της τάξης του 15%-20% ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων θα είναι κερδοφόρα.

Σήμερα ο ΘΕΣγάλα έχει το 7% στην κατανάλωση του φρέσκου γάλακτος και τα μέλη του παράγουν 120 τόνους αγελαδινού γάλακτος την ημέρα, από τους οποίους τους 30 τόνους διακινεί ο Συνεταιρισμός με στόχο την μεγαλύτερη αυτοδιάθεση.


Διαβάστε το πρωτότυπο στο VORIA.GR