Έψαχναν τη συνταγή του τέλειου παγωτού. Βρήκαν τον τρόπο να γίνουν επιτυχημένοι επιχειρηματίες. Αυτή είναι η ιστορία τους!

Σεπτέμβριος 2017


Το πρώτο IceRoll ανοίγει στην πλατεία Εσπερίδων με σκοπό να μυήσει το κοινό της Γλυφάδας σε μια νέα γευστική εμπειρία: Ένα παγωτό που φτιάχνεται μπροστά σου από το μηδέν. Με βασικό συστατικό το φρέσκο γάλα, που το βλέπεις να απλώνεται στην παγωμένη πλάκα, να αναμειγνύεται με τα υλικά της επιλογής σου (φρούτα που κόβονται επιτόπου, ξηροί καρποί, σιρόπι καραμέλας μπισκότα oreo ή digestive, τσουρέκι, ακόμα και αλκοολούχα ποτά είναι μερικές από τις δεκάδες επιλογές) και τελικά να μετατρέπεται με δεξιοτεχνία σε ρολάκια παγωτού. Του πιο πλούσιου, γευστικού, «αληθινού» παγωτού που έχεις δοκιμάσει. Τέσσερα νέα παιδιά, όλοι μεγαλωμένοι στα νότια προάστια, βρίσκονται πίσω από το project και από τη μεγαλεπήβολη ιδέα: «Θέλουμε να ανεβάσουμε το παγωτό σε νέο επίπεδο. Να κάνουμε τον κόσμο να λέει πάμε για IceRoll, όχι απλώς πάμε για παγωτό». Θα το πετύχουν;

Οκτώβριος 2018


13 μήνες και 3 ακόμη openings καταστημάτων αργότερα (στη Ρόδο, τη Λάρισα και το Μοναστηράκι), ο Παντελής Διαμαντής, ο Βασίλης Σιαχίνης, ο Παναγιώτης Παναγόπουλος και ο Βασίλης Αντωνόπουλος κάθονται σε ένα από τα τραπέζια της «ναυαρχίδας» τους, στη Γλυφάδα, και προσπαθούν να διαλέξουν την αγαπημένη τους γεύση IceRoll. Φαίνεται πως, από όλες τις ερωτήσεις που τους έχω θέσει, είναι αυτή στην οποία δυσκολεύονται περισσότερο. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με τα «εύκολα».

Κεφάλαιο 1ο:


Η τέλεια συνταγή «Μπορεί να φαίνεται σαν όλα να έγιναν μέσα σε έναν χρόνο, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Πίσω από την επιτυχία του IceRoll κρύβονται αρκετά χρόνια προσπαθειών, άγχους και κούρασης» λέει ο Παντελής Διαμαντής, ο άνθρωπος που όχι μόνο είχε την ιδέα, αλλά και την τρέλα για να την υλοποιήσει. «Είχα δει να το κάνουν στην Ταϊλάνδη και ενθουσιάστηκα. Πρότεινα στον Βασίλη να ανοίξουμε ένα μικρό μαγαζί για να το δοκιμάσουμε». Έτσι κι έγινε. «Ανοίξαμε ένα πολύ μικρό μαγαζάκι, στη μέση του πουθενά, όπου απλώς κάναμε δοκιμές με στόχο να τελειοποιήσουμε το προϊόν. Δεν κάναμε καμία διαφήμιση, δεν δώσαμε καν όνομα στο μαγαζί. Ήταν ένα project καθαρά πιλοτικό» σχολιάζει ο Βασίλης Σιαχίνης, σημερινός Διευθυντής του δικτύου IceRoll. «Όταν ξεκινήσαμε, δεν υπήρχε τίποτα αντίστοιχο, πουθενά στην Ευρώπη. Θυμάμαι να έχω το κινητό δίπλα μου, την πλάκα παγωτού μπροστά μου, και να βλέπω στο youtube τους Ταϊλανδούς να το κάνουν. Παρατηρούσα τι έκαναν και προσπαθούσα να το κάνω όπως εκείνοι. Για έναν περίπου μήνα έκανα μόνο αυτό. Με το τηλέφωνο δίπλα να παίζει βίντεο από το youtube, δοκίμαζα συνεχώς και προσπαθούσα να μάθω την τεχνική τους». «Εγώ γνώριζα ήδη τον Παντελή, ήμασταν φίλοι. Ήταν η δεύτερη χρονιά που εκείνος έτρεχε το πιλοτικό project όταν πέρασα από εκείνο το μικρό μαγαζάκι» αφηγείται ο Παναγιώτης Παναγόπουλος. «Ακόμα τη θυμάμαι εκείνη τη μέρα, που μου έδωσε να δοκιμάσω. Ξετρελάθηκα! Δεν χρειάστηκε τίποτα άλλο για να πω το ναι».


Κεφάλαιο 2ο:


H τέλεια μηχανή Αρχικά, πειραματίστηκαν με μηχανές του εμπορίου. Πολύ σύντομα αποδείχτηκε ότι αυτού του είδους οι συσκευές είχαν ένα μεγάλο μειονέκτημα. Δεν μπορούσαν να παγώσουν γάλα αρκετά γρήγορα – σίγουρα όχι με τους ρυθμούς που απαιτούνται για να είναι αποδοτική μια επιχείρηση. Η διαδικασία έπρεπε είτε να διαρκεί πολύ (κάτι που θα σήμαινε έκπτωση στην ποιότητα της εξυπηρέτησης), είτε να χρησιμοποιείς έτοιμο μείγμα παγωτού (κάτι που θα σήμαινε έκπτωση στην ποιότητα του προϊόντος). Αλλά η απόφαση ήταν κοινή: Περιθώριο για εκπτώσεις δεν υπήρχε. «Μετά τα αρχικά τεστ, κάναμε μια παύση γύρω στα δύο χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, προσπαθούσαμε να βελτιώσουμε τις μηχανές. Ο Παντελής κι εγώ, μαζί με δύο πολύ καλούς ψυκτικούς, καταφέραμε τελικά να φτιάξουμε τις δικές μας μηχανές που δεν υπάρχουν στο εμπόριο. Αυτή είναι και η διαφορά μας. Είμαστε οι μόνοι που χρησιμοποιούμε επιτόπου φρέσκο γάλα για να φτιάξουμε τη βάση» λέει ο Βασίλης Σιαχίνης. «Παράλληλα, προσπαθούσαμε να τελειοποιήσουμε τη συνταγή, να φτάσουμε στο απόλυτο προϊόν».


Κεφάλαιο 3ο:


Tο τέλειο location «Ξαφνικά και πριν καλά καλά το συνειδητοποιήσουμε, βρέθηκε μπροστά μας αυτό το κατάστημα στην πλατεία Εσπερίδων. Ε, δεν το σκεφτήκαμε σχεδόν καθόλου. Ήταν το σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή. Μετά από δύο τηλεφωνήματα ξεκινήσαμε!» περιγράφει ο Παναγιώτης Παναγόπουλος, υπεύθυνος για το οικονομικό κομμάτι της επιχείρησης. «Δεν προλάβαμε καν να μπούμε στη διαδικασία του business plan ή της ανάλυσης. Απλώς αποφασίσαμε να το κάνουμε». Την ίδια περίοδο, η ομάδα μεγάλωσε. Το κενό στο κομμάτι της Διαφήμισης και της Επικοινωνίας ήρθε να καλύψει ο Βασίλης Αντωνόπουλος. «Εκείνο το διάστημα εργαζόμουν στη μεγαλύτερη διαφημιστική στην Ελλάδα. Όταν μου το πρότεινε ο Παντελής, δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά. Ήταν κάτι πολύ challenging καθώς, τόσο προϊοντικά όσο και στο διαφημιστικό κομμάτι, η επιχείρηση πατούσε σε εντελώς παρθένα εδάφη. Δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, οπότε ο τρόπος λανσαρίσματος ήταν μια τεράστια πρόκληση». Τελικά, το IceRoll άνοιξε τις πόρτες του στις 11 Σεπτεμβρίου του 2017, πέντε περίπου χρόνια μετά από εκείνο το πρώτο καλοκαίρι, στο μικρό μαγαζάκι, στη μέση του πουθενά.


Συνεχίστε την ανάγνωση του πρωτότυπου άρθρου στο NouPou